رایحه‌ها و ترکیبات عطری، آموزش عطرشناسی

نت مرکباتی رقص مرکبات: عطر شادی بی‌پایان Citrus notes in fragrances

رقص مرکبات: عطر شادی بی‌پایان نت مرکباتی Citrus notes in fragrances

نت مرکباتی رقص مرکبات: عطر شادی بی‌پایان Citrus notes in fragrances، مرکبات با طراوتی که به همراه دارند، نه‌تنها در طبیعت بلکه در دنیای عطر هم نقشی درخشان دارند. اگرچه اغلب آن‌ها را به عطرهای تابستانی نسبت می‌دهیم، اما زمان برداشت این میوه‌ها در زمستان است. مرکبات در بیشتر عطرها به‌عنوان نت ابتدایی (Top Notes) استفاده می‌شوند، اما ماندگاری کمی دارند و خیلی زود از بین می‌روند. با این حال، عطرسازان باتجربه می‌دانند که انتخاب درست نوع مرکبات – برای نمونه ترنج با طبع ملایم خود یا لیمو با تندی و تیزی خود می‌تواند ساختار عطر را به‌طور جدی تحت‌تأثیر قرار دهد. نُت‌های مرکباتی از بخش‌های مختلف گیاه (پوست، برگ، گل) به دست می‌آیند و طیف وسیعی از رایحه‌ها را در اختیار قرار می‌دهند.

نت مرکبات فقط مخصوص عطر های تابستانی هستش؟

نه به هیچ عنوان اگرچه عطرهای مرکباتی در تابستان محبوب‌اند، اما ترکیب آن‌ها با نُت‌های گرم مثل ادویه‌ها (میخک، زنجبیل، زعفران،..)، چوب‌ها یا عنبر، می‌تواند برای زمستان هم مناسب باشد. رایحه‌هایی مانند شکوفه‌ی پرتقال یا نرولی (اسانس تهیه شده از شکوفه نارنج)، به‌ویژه وقتی با گل‌های سفید یا کهربا ترکیب شوند، برای شب‌های خنک‌تر هم جذابیت بی نظیری دارند.

رایحه مرکبات: بدون برچسب جنسیتی که روح همه را در بر می گیرد

رایحه های مرکباتی به دلیل طبع خنک و شادابشان، بیشتر ماهیتی یونیسکس (Unisex) دارند؛ یعنی هم برای زنان و هم مردان مناسب‌اند.

یکی از چالش‌های اصلی عطرسازان در استفاده از نت‌های مرکباتی، ماندگار کردن این رایحه‌هاست، زیرا این نت‌ها به دلیل طبیعت فرار و ناپایدارشان به‌سرعت محو می‌شوند. این مشکل در شمع‌سازی حتی پررنگ‌تر است. به همین دلیل، رایحه‌های مرکباتی اغلب در نت‌های اولیه (Top Notes) عطرها برجسته‌اند و به عطر حالتی «لبخندآور» می‌بخشند و به خوبی در لحظات ابتدایی می درخشند و بیشتر حس می‌شوند.

مرکبات مورد استفاده در عطرسازی (مرکبات نت مرکباتی عطر ها)

ترنج (Bergamot):
برگاموت که به ترنج بین ما ایرانی ها شهرت داره یکی از محبوب‌ترین رایحه‌ها نزد عطرسازان است و به عنوان «گل لطیف خانواده مرکبات» شناخته می‌شود. رایحه آن سبز، اندکی گلی، اسیدی، گاهی تلخی با خود داره اما در عین حال شیرین و نرم است. تنها پوست ترنج در عطرسازی استفاده می‌شود و باید از طریق فشرده‌سازی سرد، عصاره‌گیری شود تا کیفیت بالا حفظ گردد.

پرتقال شیرین (Sweet Orange):
رایحه‌ای بسیار شبیه آب‌پرتقال دارد. امروزه بیشتر از فلوریدا و برزیل تأمین می‌شود، اما اصالت آن به چین بازمی‌گردد.

گریپ‌فروت (Grapefruit):
ترکیبی از پوملو و پرتقال شیرین است. بیشتر به صورت ترکیبی یا بازسازی‌شده استفاده می‌شود و در کنار رایحه‌هایی مثل وتیور یا انگور سیاه به خوبی می‌نشیند.

لیمو سبز (Lime):
با رایحه‌ای انتزاعی و پرشور، به عطر شخصیت می‌بخشد. برای استخراج رایحه آن از تقطیر یا فشرده‌سازی استفاده می‌شود. در عطر Guerlain Homme در کنار وتیور بسیار خوب عمل کرده است.

لیمو زرد (Lemon):
رایحه‌ای بسیار پرانرژی، اسیدی و شاد دارد و در عطر Helicriss از کالکشن Muscs استفاده شده است.

ماندارین (Mandarin) نارنگی:
با رایحه‌ای آفتابی، سبز و کمی تلخ، رایحه‌ای پرانرژی و گرم به عطر می‌بخشد. عصاره آن از پوست میوه و با روش فشرده‌سازی تهیه می‌شود.

یوزو (Yuzu):
لیمو کوچکی از ژاپن که رایحه‌ای بسیار پیچیده و چندوجهی دارد. گران‌قیمت است و در بسیاری موارد، از مواد جایگزین برای شبیه‌سازی آن استفاده می‌شود. در عطر Smeraldo از برند Sylvaine Delacourte از یوزوی طبیعی استفاده شده است.

بالنگ (Citron):
از درختی به نام «سدر» گرفته می‌شود. شباهت زیادی به لیمو دارد ولی رایحه‌اش ملایم‌تر و غالباً در محصولات مراقبتی استفاده می‌شود.

پرتقال بیگارد (Orange Bigarade):
بسیار تلخ است و رایحه آن بیشتر در پوست میوه اش موجوده. نسبت به نارنگی (ماندراین) تلخ تر و تیز تر بیشتر شبیه به ترنج هستش از این درخت، رایحه‌های دیگری مانند «عصاره شکوفه پرتقال» نیز استخراج می‌شود.

وربنا (Verbena):
هرچند مرکباتی نیست، ولی رایحه‌ای لیمویی و سبک دارد و در بسیاری از عطرهای مرکباتی به کار می‌رود.

کومونل (Communelle):
در عطرسازی، کومونل ترکیبی از چند دسته مختلف از یک ماده طبیعی است که به منظور ایجاد استاندارد و یکپارچگی در رایحه تولید می‌شود. این روش برای رایحه‌های مرکباتی، یاس و دیگر مواد طبیعی استفاده می‌شود.

کلمنتین:
از نوعی مرکبات شبیه به نارنگی و پرتقال هستش. از نظر رایحه بسیار شبیه ماندارین (نارنگی) است ولی آبدارتر و شیرین‌تر. در واقع کلمنتین نوعی نارنگی بدون هسته است.

رقص مرکبات: عطر شادی بی‌پایان نت مرکباتی Citrus notes in fragrances

رقص مرکبات: عطر شادی بی‌پایان نت مرکباتی Citrus notes in fragrances

جمع‌بندی درباره نقش رایحه مرکبات در هرم عطرسازی و بویایی

رایحه‌های مرکباتی، با طراوت طبیعی و شاداب‌کنندگی خاص خود، یکی از پایه‌های اصلی در ساخت بسیاری از عطرها هستند. این گروه از رایحه‌ها معمولاً از پوست میوه‌هایی مثل لیمو، پرتقال، ترنج، گریپ‌فروت، نارنگی و یوزو استخراج می‌شوند. آن‌ها در نت ابتدایی عطر حضور دارند و بلافاصله پس از اسپری‌کردن، انرژی بی نظیری را القا می‌کنند.

هرچند ماندگاری این رایحه‌ها به نسبت کوتاه است، اما تأثیر اولیه و قدرتمندی روی برداشت کلی از عطر دارند. مرکبات نه‌تنها رایحه‌ای شفاف و سبک به عطر هدیه می دهند، بلکه به آن حس طبیعی، دوستانه و گاهی کلاسیک نیز می‌بخشند.

در ترکیب با دیگر گروه‌های بویایی مثل نت‌های چوبی، ادویه‌ای یا گلی، مرکبات می‌توانند تعادل خاصی ایجاد کنند؛ از شیرینی بکاهند یا گرمای رایحه را ملایم‌تر کنند. این ویژگی باعث شده که در عطرهای مردانه و زنانه، از روزمره تا رسمی، بسیار مورد استفاده قرار گیرند.

رایحه‌های مرکباتی نماد آغاز و شروعی دوباره هستند؛ گویی با هر اسپری از آن‌ها، یک صبح تازه شروع و فصلی جدید از زندگی آغاز می‌شود.

بیشتر بخوانید مرکبات نت مرکباتی عطر ها: Citrus notes in fragrances

ما اینجا توی ویکتوریا لیدی، بهترین و با‌کیفیت‌ترین محصولات رو تو دسته‌های مختلف مخصوصاً مراقبت از پوست، با دقت و بر اساس ترکیباتشون کنار هم آوردیم. برای بقیه‌ی محصولاتمون هم همین دقت رو به خرج دادیم تا بتونید یه خرید مطمئن و مناسب داشته باشید و از اون مشتری های همیشگی ما بمونید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *